Tłusty czwartek tuż tuż. Mamy sprawdzony przepis na pączki!

Pączki

Tłusty czwartek to dzień, w którym nikt nie liczy kalorii. W tym dniu tradycja nakazuje zjeść co najmniej jednego pączka, dlatego też na waszym stole nie może zabraknąć tej specjalności. Mamy dla was sprawdzony przepis na pączki Anny Rosiak z Koła Gospodyń Wiejskich Chrząblice.

Zaskocz wszystkich domowej roboty, tradycyjnymi pączkami.

Składniki (na ok. 35 pączków):
  • 1 kg mąki
  • 10 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 12 łyżeczek cukru
  • cukier waniliowy
  • 12 dag drożdży + 2 łyżeczki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • trochę soku z cytryny
  • do smażenia (5 kostek smalcu, olej; proporcje pół na pół)
Wykonanie:

Żółtka, jajka i cukier ubić z odrobiną soli (pączki będą bardziej żółte) na “kogiel mogiel”. Drożdże i cukier rozpuścić 1/2 w szklance ciepłego, ale nie gorącego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w pozostałym mleku. W misce wymieszać przesianą mąkę ze szczyptą soli i cukrem waniliowym, a następnie zalać wszystko gorącym mlekiem z rozpuszczonym masłem. Dodać drożdże, ubite żółtka, śmietanę, spirytus oraz odrobinę soku z cytryny. Wszystko ze sobą wymieszać. Należy bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto ma odstawać od ręki. Wyrobione ciasto na pączki musi wyrosnąć. Powinno podwoić swoją objętość.

Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać przez około 2 – 3 minuty pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek (o wymiarach około 25 x 30 cm i na wysokość około 2 cm), a następnie szklanką wycinać kółka.

Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy lub blacie, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia (jakie kto lubi, może być różane, wiśniowe), zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę.

Wyrośnięte pączki wkładać do garnka na nagrzany smalec z olejem (partiami, po kilka pączków jednocześnie) i smażyć przez około 3 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Najlepiej sprawdzić pączki patyczkiem, czy ciasto się nie ciągnie. Podczas smażenia starać się utrzymywać jednakową temperaturę oleju.

Pączki wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki.

Jeśli pączki nie były smażone z nadzieniem, to należy je ostudzić i nadziać nadzieniem. Pączki polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Tagi: , , ,

Prosimy oceń artykuł


Kalendarz wydarzeń

« Lipiec 2018 » loading...
PWŚCPSN
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
17
18
19
24
25
26
31
1
2
3
4
5
nie 22

Kino TUR. Wyszczekani

20 lipca - 23 lipca
nie 22

Muzyczny Port Władysławów

21 lipca - 22 lipca
pt 27

Kino TUR. Ocean`s 8

27 lipca - 30 lipca
pt 27

XV Turkowskie Lato z Filmem

27 lipca godz. 21:30 - 23:30

Dodaj firmę do katalogu

Kontakt z Turek24

 email: redakcja@turek24.com.pl

tel. kom. 502 390 836-7

Wydawca: Kontur Media sp. z o.o.