Arkadiusz Zając – laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku w kategorii Kelner Roku

Arkadiusz Zając - kelner Roku w plebiscycie Mistrzowie Smaku 2017

Prestiżowy plebiscyt Głosu Wielkopolskiego “Mistrzowie Smaku” dobiegł końca. Podczas uroczystej gali, 26 września zwycięzcy odebrali nagrody i wyróżnienia. Wśród Mistrzów Smaku znalazł się także reprezentant powiatu tureckiego. Laureatem w kategorii Kelner Roku został Arkadiusz Zając.

Mistrzowie w naszym powiecie wyrastają, jak grzyby po deszczu i zdobywają cenne nagrody w takim prestiżowym plebiscycie jaki organizuje Głos Wielkopolski. Nie tak dawno pisaliśmy o kwiaciarni roku z Dobrej, która może się poszczycić tytułem Mistrza Handlu (artykuł znajdziecie tutaj – link). A już dziś możemy Wam przedstawić kolejnego Mistrza w swoim fachu Arkadiusza Zająca, laureata w kategorii Kelner Roku.

Mieszkańcy z całej Wielkopolski wybrali najlepsze cukiernie, kawiarnie, piekarnie i restauracje. Wybierali także najlepszych barmanów, baristów, kelnerów i kucharzy. Jednym z wielkich zwycięzców jest mieszkaniec naszego powiatu.

Arkadiusz Zając, to 24 latek, mieszkaniec gminy Władysławów, który na co dzień pracuje w Profim w Turku – natomiast w weekendy, jako kelner w Gospodarstwie Agroturystycznym „Olimpia”. Jest absolwentem ZST w Turku, kierunek Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Laureat w „Olimpii” pracuje od samego początku jej istnienia 

– postanowiliśmy stworzyć własną ekipę kelnerską, pracuję już tu 3 lata i jestem bardzo zadowolony, przychodzę tu z wielką chęcią i zapałem do pracy. Po prostu robię, to co lubię – mówi Arek Zając.

Samo wystartowanie w konkursie można nazwać przypadkiem.

Byliśmy ze znajomymi na małym weekendzie w Skorzęcinie i przeglądając Internet, na FB wyskoczyła nam reklama plebiscytu. Z koleżanką postanowiliśmy się zgłosić. Ona zgłosiła mnie, a ja ją. I tak znaleźliśmy się w nim oboje. Mi się udało zająć pierwsze miejsce w powiecie.

Zapytany, jak zareagowali na sam start w plebiscycie znajomi i rodzina odpowiedział:

mówili, że bardzo dobrze zrobiłem, że wystartowałem, że coś może się w moim życiu zmienić. Bo też chciałbym w tym kierunku się rozwijać i być w tym najlepszy.

Co sam uważa o zdobytej nagrodzie?

Już samo wystartowanie i zwycięstwo w pierwszym etapie było wielkim wyróżnieniem i te wszystkie głosy, które zaczęły napływać były satysfakcją, że jednak ta praca jest czym ważnym. Że klientom podoba się, jak obsługuję, jak prowadzimy każdą imprezę.

Tu chciałem podziękować wszystkim, którzy oddali na mnie głos i mi kibicowali. Miałem duże wsparcie od znajomych i kolegów, i koleżanek z pracy oraz od rodziny. Wiem, że oddali na mnie dużo głosów. Największe starcie było w ostatnim etapie konkursu. Głosy napływały co chwilę, co kilka minut się zmieniały. To było tak ruchome, ale oni do ostatniej chwili wysyłali sms. Dziękuję, że byli do końca.

Były i podziękowania dla nauczycieli z technikum

Bardzo dziękuję nauczycielom przedmiotów gastronomicznych, którzy wpajali wiedzę, starali się żebyśmy na egzaminach zawodowych dobrze wypadli i w dalszym życiu podjęli pracę z gastronomią. Zawsze chciałem pracować w gastronomi i po trochu mi się to udaje.

W pierwszym etapie powiatowym Arek Zając otrzymał 122 głosy, co było już dużym sukcesem. W wojewódzkim – 440 głosy dały mu dziesiąte, premiowane miejsce w plebiscycie.

Zapytaliśmy także właścicielkę „Olimpii” i zarazem szefową Arka, o to jakim jest pracownikiem

Widocznie dobrym, bo dużo osób na niego głosowało, dlatego ta nagroda dziesiąte miejsce w plebiscycie. Jest miłym dla gości, co goście sobie chwalą, i cenimy to w nim. Jest pomocny, uśmiechnięty i szybki, aż za szybki powiedziałbym czasami (śmiech). Jesteśmy bardzo zadowoleni i dumni z niego.

Podwójne zwycięstwo

Jak się okazuje Kelner Roku pracuje w Restauracji Roku. Uznanie zdobyło także Gospodarstwo Agroturystyczne „Olimpia”, które zajęło ex aequo pierwsze miejsce w powiecie z inną restauracją.

Nie wiedziałam o plebiscycie, wiedziałam że coś jest zgłoszone, ale nie wiedziałam, że nasz lokal w tym uczestniczy. Podeszłam do tego na luzie, bo jest tu dużo lokali. Jesteśmy na granicy powiatu tureckiego i kolskiego. Nie myślałam, że będziemy mieli jakieś miejsce  – mówi Sylwia Robaszkiewicz.

Dyplom, medal Mistrza Smaku 2017 i voucher pobytowy do hotelu SPA w Starachowicach zdobywca dziesiątego miejsca w Wielkopolsce i pierwszego w powiecie tureckim, Arkadiusz Zając, odebrał w towarzystwie szefostwa i koleżanki, 26 września podczas gali na targach POLAGRA Gastro i Invest Hotel.

 


Tagi: , , , , ,

Prosimy oceń artykuł


Kalendarz wydarzeń

« Listopad 2018 » loading...
P W Ś C P S N
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
pt 23

Turek. III Nocny Maraton Pływacki

23 listopada godz. 19:00 - 24 listopada godz. 00:00

Dodaj firmę do katalogu

Kontakt z Turek24

 email: redakcja@turek24.com.pl

tel. kom. 502 390 836-7

Wydawca: Kontur Media sp. z o.o.