Najsmaczniejsza i największa pyra Wielkopolski
Wielkopolska słynie z ziemniaka i potraw z niego wytwarzanych. Dlatego Samorząd Województwa Wielkopolskiego ogłosił drugą edycję konkursu na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry pn. „Pyra i kapustka to do pysznego dania przepustka”. Nabór zgłoszeń konkursowych trwa do 8 września 2022 roku.
Konkurs jest promocją pyry jako warzywa charakterystycznego i od lat kojarzonego z Wielkopolską. Podtrzymuje także i popularyzuje tradycje kulinarne Wielkopolski.
Samorząd Województwa Wielkopolskiego po raz drugi organizuje konkurs na największą pyrę oraz potrawę z ziemniaka. Przewidziano atrakcyjne nagrody. Koła Gospodyń wiejskich czerpiące z wielopokoleniowych przepisów i receptur mają okazję do zaprezentowania wyjątkowych potraw z ziemniaka.
Finał wydarzenia odbędzie się 8 października, podczas którego zobaczymy największą pyrę i posmakujemy najlepszych potraw z ziemniaka.
W ramach konkursu można zgłosić pyrę wyhodowaną na terenie województwa, która będzie pochodzić z tegorocznych zbiorów. Natomiast potrawa, której głównym składnikiem jest ziemniak może być w dowolnej formie kulinarnej. Głównym kryterium wielkości pyry jest jej waga. Zaprezentowane potrawy ocenione przez komisję konkursową będą poddane ocenie następujących elementów: walory smakowe i zapachowe, związek jadła z regionem i tradycjami, oraz sposób prezentacji dania.


