Słodków. Plon zebrany, chleb podzielony

Słodków. Dożynki 2018

Zakończyły się żniwa, przyszedł czas na podziękowania za tegoroczne zbiory. W tym roku gospodarzem dożynek gminno-miejsko-parafialnych było sołectwo Słodków.

Modlitwa dziękczynna za plony, dożynkowe wińce, symboliczne dzielenie się chlebem, atrakcje dla najmłodszych i tych trochę starszych, czyli to wszystko co na tego typu imprezie być powinno, i było.

Co boskie Bogu, co cesarskie cesarzowi…

Po mszy świętej przyszedł czas na zabawę dożynkową. Jak tradycja każe dzielono chlebem przyniesionym przez starostów dożynek. W tym roku byli to Jolanta Włodarska oraz Piotr Dewicki. Starościna mogła czuć się, jak u siebie, gdyż pochodzi ze Słodkowa. Od 1996 roku posiada 13 hektarowe gospodarstwo. Zajmuje się hodowlą bydła opasowego i trzody chlewnej. Starosta natomiast, to mieszkaniec Turku. Od 22 lat jest użytkownikiem działki przy Stowarzyszeniu ROD im. Wincentego Orłowskiego. Zajmuje się uprawą warzyw i owoców. Ponadto jest cenionym działaczem społecznym. Jako strażak ochotnik został odznaczony złotym medalem za zasługi dla pożarnictwa. Będąc również honorowym dawcą krwi oddał 60 litrów tego życiodajnego płynu za co także został odznaczony.

Święto plonów stało się również okazją do uhonorowania odznaką “Za zasługi dla Miasta Turku” Zofii Kolendy. Została ona nadana przez Burmistrza Miasta Turku na wniosek radnej miejskiej Elżbiety Niespodziańskiej.

Ponadto rozstrzygnięto konkurs na najpiękniejszy wieniec dożynkowy. O tym, który z prezentowanych wieńców będzie reprezentował gminę na dożynkach powiatowych zdecydowali sami przedstawiciele 17 delegacji. W tym roku najpiękniejszy wieniec wyszedł spod rąk mieszkańców Pęcherzewa. To on pojedzie na święto polnów, które odbędą się już za tydzień, 2 września w Rogowie (gm. Przykona). Przyznano również drugie miejsce, a zdobył je wieniec z Żuk.

O artystyczną część uroczystości zadbała Orkiestra Dęta OSP w Turku oraz zespoły “Znad Swędrni” z Goszczanowa, “Tradycja” z Malanowa oraz zespół “PROGRES”.

Dożynki, czyli coś dla ducha i… dla podniebienia

Dzielono nie tylko się chlebem, ale i tym co ziemia wydała, co przygotowały sołectwa i stowarzyszenia z terenu miasta Turek i gminy Turek.

W stoisku Cisew można było skosztować kiełbaski, kaszanki, zakąsek, nalewki, ogórków kiszonych, smalcu z chlebem.

Grabieniec częstował chlebem ze smalce i ogórkiem małosolnym, ciastem i nalewką z aronii.

W namiocie sołectwa Kalinowa można było spróbować wspaniałego gulaszu pyrczanego.

Natomiast na stoisku Kaczek Średnich posmakować nalewek i drożdżowych kaczuszek z nadzieniem.

Sołectwo Kowale Księże przygotowało smalec, ogórki, gzik, ziemniaki w mundurkach oraz powidła.

Obrzębin – tutaj znalazło się coś procentowego dla dorosłych, napój można było przegryźć owocem, wędliną, ogórkiem kiszonym bądź chlebem ze smalcem.

Pęcherzew przygotowało wyborne serniki i nalewki, a gospodarze dożynek – Słodków częstowało rogalikami, różnorodnymi ciastami i nalewkami.

Słodków Kolonia to same swojskie jadło w postaci salcesonu, pasztetowej, kaszanki, kiełbasy i chleba. A w namiocie Żuk można było zawiesić oko na rustykalnych dekoracjach, skosztować słodkich ciast i orzeźwiających lemoniad. Także pochodzące z tej miejscowości PZD – stowarzyszenie ogrodowe ROD przygotowało przetwory, jak dżemy, konfitury, nalewki. Również na stoiskach turkowskich ogrodów działkowych Stowarzyszenia ROD im. Wincentego Orłowskiego oraz ROD “RELAKS” królowały plony ogrodów.


Tagi: , ,

« październik 2021 » loading...
P W Ś C P S N
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Dodaj firmę do katalogu

Portale społecznościowe

Kontakt z Turek24

 email: redakcja@turek24.com.pl

tel. kom. 502 390 836

Wydawca: Kontur Media sp. z o.o.