KulinariaPolska

Światowy Dzień Żywności – zatrzymajmy falę marnowania

Światowy Dzień Żywności przypomina, jak ogromnym problemem jest jej marnowanie. Każdego roku w Polsce do kosza trafia 4,8 mln ton jedzenia, z czego większość pochodzi z naszych domów. To nie tylko strata zasobów i pieniędzy, ale także realne obciążenie dla środowiska.

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności – święto, które ma zwrócić uwagę na potrzebę świadomego gospodarowania jedzeniem. W świecie, w którym niemal jedna trzecia żywności trafia na śmietnik, zwiększanie świadomości w tym zakresie staje się koniecznością.

Świadomość żywności to obowiązek, nie moda

Z raportu Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że przeciętny mieszkaniec Polski wyrzuca rocznie około 60 kilogramów jedzenia. Najczęściej do kosza trafia pieczywo, owoce i warzywa. To nie tylko marnowanie zasobów, ale i pieniędzy – wartość tych produktów przekracza 3 tysiące złotych na gospodarstwo domowe.

Każdy wyrzucony produkt to również zmarnowana woda, energia i praca ludzi zaangażowanych w jego powstanie. Do produkcji kilograma chleba potrzeba aż 1600 litrów wody, a mięsa – nawet dziesięć razy więcej. Odpowiedzialne podejście do żywności to więc realny wkład w ochronę planety.

Jak ograniczyć marnowanie żywności?

Wystarczy kilka prostych działań:

planowanie posiłków, robienie list zakupów, odpowiednie przechowywanie produktów i kreatywne wykorzystywanie resztek.

Warto też dzielić się nadmiarem jedzenia lub kompostować to, czego nie da się już spożyć.

Światowy Dzień Żywności to dobra okazja, by spojrzeć na swoje codzienne nawyki i pamiętać, że nawet małe decyzje przyczyniają się do wielkich zmian.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedem − 6 =