Dobra. Najlepsze smaki regionu nagrodzone w Długiej Wsi

W sobotę, 7 sierpnia w Dobrej podczas wydarzenia pn. „Wspólne gotowanie z produktem regionalnym i lokalnym” odbył się Finał Wojewódzki XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. O tytuł „najlepszy produkt tradycyjny województwa wielkopolskiego” rywalizowały produkty wytwarzane przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich. Powiat turecki reprezentowany był przez przedstawicieli kół gospodyń wiejskich z gminy Brudzew.

Co roku jury nominuje produkty regionalne do „Perły”, która jest najwyższą nagrodą w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, przyznawaną przez Kapitułę Krajową na Międzynarodowych Targach Poznańskich. W pierwszym etapie wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.

Dobra stolicą wielkopolskiego finału konkursu

To właśnie podczas “smaków regionu” zamiast kreatywności o wiele ważniejsza jest tradycja. To tu można posmakować zup, pieczyw, ryb, serów, nalewek, miodów, win oraz ciast robionych wg tradycyjnych receptur. W tym roku swoje podwoje dla uczestników konkursu oraz gości otworzył park dworkowy w Dobrej.

Podczas sobotniego wydarzenia, jury z naszego województwa nominowało potrawy i produkty, tj. rosół polski z kapłona oraz kapłon pieczony na słodko w szafranie (nagroda główna) autorstwa Stowarzyszenia Tradycji i Regionalności ze Skrzatusza, rybne klopsiki z octem jabłkowym, szparagi marnowane, miód wielkokwiatowy, chleb żóławieniecki, olej z wiesiołka oraz serek śmietankowy ręcznie wyrabiany.

Wśród dań na uwagę komisji zasłużyło również potrawy Koła Gospodyń Wiejskich z Powidza za sielawę i sandacz, którym przyznano drugie miejsce, a także zespołu “P jak pysznie” Pawła Powroźnika, który zajął miejsce trzecie.

Przed nagrodzonymi jeszcze drugi etap konkursu. Zawalczą oni o główną nagrodę “Perła 2021” z innymi nominowanymi w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań. Wybór dokonany zostanie 3 października przez Krajową Kapitułę Konkursu podczas wielkiego finału w Poznaniu.

Nagroda w podkategorii produkty i przetwory mięsne

Swój akcent na wczorajszym wydarzeniu zaznaczyli również mieszkańcy gminy Brudzew, którzy reprezentowali powiat turecki. Urszula Banasiak, Szczepan Banasiak, Teresa Grzelka, Ewelina Mocna oraz Marianna Ostrowska wystawiły takie produkty, jak chleb czystoziarnisty oraz z ziarnami, dynię w occie, likier jajeczny, nalewkę z piwa oraz kaczkę nadziewaną – tradycyjną. To właśnie ta ostatnia z pozycji przyniosła im pierwsze miejsce w podkategorii produkty i przetwory mięsne.

Delegacji z Brudzewa dopingował wójt gminy Brudzew Cezary Krasowski oraz i radna powiatowa Barbara Zielińska.

Oceny wszystkich produktów dokonała kapituła powołana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Nagrody laureatom wręczał Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Na poczęstunek można było liczyć także przy stołach gospodarzy tegorocznej imprezy. Wszystkich przybyłych ugościli oni znanymi już plinzami z Rzechty, kiełbasą z wędzarni, chlebem ze smalcem oraz grochówką. Biesiadnikom czas umiliły lokalne zespoły „Ale Babki” oraz “Serenada”.


Tagi: ,

« grudzień 2021 » loading...
P W Ś C P S N
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
niedz. 12

Dodaj firmę do katalogu

Portale społecznościowe

Kontakt z Turek24

 email: redakcja@turek24.com.pl

tel. kom. 502 390 836

Wydawca: Kontur Media sp. z o.o.