Folwarczanie rozsławiają Malanów

Malanów. Folwarczanie na Bitwie Regionów

To, że stowarzyszenie “Folwarczanie” ma dobry smak, wiadomo nie od dziś. Doceniło to jury Bitwy Regionów, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego, przyznając mu wyróżnienie w tegorocznej edycji, która odbyła się 9 września w Bydgoszczy. Przypomnijmy, że nasi kulinarni mistrzowie zaserwowali pieczone udko kacze z glazurowanymi buraczkami i kluskami żelaznymi.

Komisja w składzie: przewodniczący – Grzegorz Parczewski oraz członkowie: Artur Michna, Hubert Gonera, dr Józef Sadkiewicz i Grzegorz Łapanowski oceniła 30 dań konkursowych i przyznała następujące miejsca:

  • I Miejsce – Stowarzyszenie „Podlaski szlak kulinarny” w Szepietowie (województwo podlaskie) za Udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem;
  • II Miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kamień Mały (woj. lubuskie) za przygotowanie „Kasli” – karkówki surowej wędzonej duszonej w kapuście kiszonej;
  • III Miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Ornontowice (woj. śląskie) za Kopę Ornotowicką.
Wyróżnienie:
  • Stowarzyszenie „Folwarczanie” Dziadowice Folwark (woj. wielkopolskie) – Pieczone kacze udka z kluskami żelaznymi i glazurowanymi buraczkami,
  • Koło Gospodyń Wiejskich Osowiec (woj. wielkopolskie) – Kaczka Faszerowana.

Nagrody w konkursie ufundowali: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Kujawsko – Pomorskiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Bożena Kołek


Tagi: , ,

Prosimy oceń artykuł


Kalendarz wydarzeń

« Październik 2018 » loading...
P W Ś C P S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4

Dodaj firmę do katalogu

Kontakt z Turek24

 email: redakcja@turek24.com.pl

tel. kom. 502 390 836-7

Wydawca: Kontur Media sp. z o.o.