Malanów. Pierzok, tradycja która trwa w Bibiannie

Malanów. Pierzok w Bibiannie 2019

„Wójtowie się zmieniają a pierzok nadal trwa” – mówił w sobotę, 16 listopada w bibiańskiej świetlicy – wodzirej, przewodniczący rady w Malanowie Karol Płóciennik. I tak już od kilkunastu lat. Pierzok to dwa wieczory świetnej zabawy i polskiej tradycji, która przetrwała dzięki aktywnym kobietom z Bibianny i ościennych wsi. Takim, jak Danuta Kałużna, dzięki której tradycja ta z roku na rok jest kultywowana.

Podczas pierzoków, najczęściej wieczorami spotykały się razem mieszkanki jednej, a nierzadko i kilku miejscowości. Zasiadały przy stole z miską lub wiadrem, do którego wrzucało się pierze i tak rozpoczynało się skubanie. W piątek oraz sobotę w Bibiannie było podobnie. Na tradycyjne darcie pierza zaprosili radny gminy Malanów i zarazem sołtys Bibianny Arkadiusz Wszędybył oraz Stowarzyszenie Gościniec z przewodnicząca Wiolettą Durkiewicz na czele.

Była zabawa, dużo się działo, aż nocy było mało…

Oj działo, się działo w Bibiannie. Było na ludowo i na… puchowo. Przez dwa kolejne wieczory gospodynie darły pierze, które upływały na rozmowach, wspominaniu starych czasów i… plotkowaniu. Pierwszego dnia ponadto panowie zasiedli do szachownic i kart, a najmłodsi oddawali się plastycznym zajęciom. I jak to kiedyś bywało była i muzyka. W piątek biesiadowanie umilał DJ Karol Płóciennik, a w sobotę o dobre humory zadbały zespoły “Jarzębinki” z Dziadowic, “Jankowe Dziewczyny” z Piętna oraz “Tradycja” z Malanowa.

Impreza miała także szczytny cel. Pojawiła się bowiem inicjatywa wsparcia akcji na rzecz 9- letniego Wiktora Bergandego. W mediach społecznosciowych trwają właśnie różne formy zbiórki dla tego małego mieszkańca Grąbkowa, który zmaga się chorobą “klątwa Ondyny”. Swoją cegiełkę postanowili dołożyć także biesiadnicy pierzoka. Cały dochód pozyskany z niej przekazany zostanie na rzecz chłopca.

A na koniec “wyskubek”

I tak jak każdy pierzok kończył się “wyskubkiem”, czyli poczęstunkiem tak i na bibiańkim nie zabrakło swojskiego jadła. W kuchni pod wodzą Anny Szczap z Piętna powstawały prawdziwe rarytasy. W piątek, jak przystało na dzień postny, jedzono takie potrawy, jak racuchy z gzikiem, kompot z suszu, czy sałatki śledziowe. Za to sobota była ucztą dla smakoszy. Na stole królowały wszelakie mięsiwa, bigos, sałatki, powstało także specjalnie danie na tę okazję “kociołek Bibianny”, który miejmy nadzieję na stałe zagości na lokalnych imprezach. Na przybyłych gości czekał również stół wiejski z “wysokoenergetycznymi” napojami, obwieszony kiełbasą i kaszanką. Nie zabrakło także wybornych ciast, które skusiły niejednego łasucha.

Wójtowie zmieniajcie się, ale tradycjo pierzoka w Bibiannie trwaj…


Tagi: , ,

« Grudzień 2019 » loading...
P W Ś C P S N
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
pt 06

Wystawa “Nasza Polska w sercu Władysławowa”

11 listopada godz. 10:00 - 11 grudnia godz. 18:00
pt 06

Wystawa. „Turek 2019” – triennale

15 listopada - 31 grudnia
pt 06

Turek. Akwarela Water Colour

29 listopada 2019 - 2 stycznia 2020
sob 14

Turek. Bożonarodzeniowy Kiermasz Rękodzieła

14 grudnia godz. 14:00 - 15 grudnia godz. 18:00

Dodaj firmę do katalogu

Portale społecznościowe

Kontakt z Turek24

 email: redakcja@turek24.com.pl

tel. kom. 502 390 836-7

Wydawca: Kontur Media sp. z o.o.