Mazurek kojarzy się z wielkanocnym ciastem czy z taneczną formą muzyczną praktykowaną w polskiej tradycji wiejskiej. Mazurkiem nazywamy także gatunek małego ptaka z rodziny wróbli. Wróbel i mazurek to gatunki bardzo do siebie podobne. Czarna plamka na białym policzku jest najpewniejszą cechą odróżniającą mazurka od wróbla.
Mazurek pochodzi z Azji Wschodniej. Jako gatunek powstał najprawdopodobniej w Chinach. Choć drugi człon łacińskiej nazwy mazurka- montanus- oznacza ‘górski’, jest to gatunek, który występuje na całym obszarze Polski. Preferuje krajobraz rolniczy z dużą ilością śródpolnych zadrzewień i zakrzewień. Stąd dawna nazwa wróbel polny.
Mazurek był i w niektórych rejonach Azji nadal jest uważany za szkodnika upraw i masowo tępiony. Najbardziej znaną historią o mazurku – istnieje także wersja, że chodziło o wróbl – jest ta z 1958 roku. Przywódca Mao Zedong, twórca Chińskiej Republiki Ludowej ogłosił “Kampanię walki z czterema plagami” – m.in. wróblami/mazurkami. Według obliczeń przywódcy, ptaki te zjadały 4,5 kg ryżu rocznie. Każdy milion zabitych ptaków oznaczał dla niego nakarmienie 60 tys. osób. W efekcie miliony Chińczyków w całym kraju zaczęły tępić te ptaki, przez co na polach rozpleniły się owady, głównie szarańcza, które były dotąd zjadane przez mazurki i wróble. Szkodniki zniszczyły plony, co przyczyniło się do powiększenia panującej wówczas w Chinach klęski głodu, która pochłonęła 20–40 milionów istnień.
Mazurki to pożyteczne ptaki, które cenią sobie bliskość człowieka, a szczególnie zimą potrzebują naszej pomocy, np. dokarmiania nasionami owsa, prosa, słonecznika albo pszenicy. Bardzo ważne jest również nieusuwanie gniazd mazurków z budek przed zimą, aby zapewnić im możliwość przenocowania w ciepłym miejscu, gdzie zaoszczędzą tak potrzebną energię.
*w materiale wykorzystano informacje z Wikipedii oraz strony internetowej OTOP