Ryby i owoce morza. Kulinarne inspiracje z Patrykiem Dziamskim

Ryby i owoce morza. Kulinarne inspiracje z Patrykiem Dziamskim

Uczniowie ZST w Turku o kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Kucharz zgłębiali dziś tajniki marynistycznej kuchni i opanowywali kilka przydatnych kulinarnych umiejętności. Pod okiem trenera oraz doradcy kulinarnego Patryka Dziamskiego uczestniczyli w warsztatach kulinarnych “Ryby i owoce morza” sporządzając wykwintne dania.

Uczestnik 4. edycji programu Top Chef, juror wielu konkursów kulinarnych, szef kuchni nastawiony na odkrywanie nowych trendów, według “Poland 100 Best Restaurants” kucharz – odkrycie roku 2015 zawitał w poniedziałek do Turku. Wspólnie z wychowankami ZST w Turku wydobywali z potraw maksimum smaku i aromatu.

Kuchnia z różnych stron świata

Tego dnia powstawały aromatyczne potrawy oparte na rybach i owocach morza. Produktach niełatwych, bo często nie wiadomo jak się za nie zabrać. Przyznali to sami uczniowie – najtrudniej było zacząć – mówili. Jednak udało się połączyć różne smaki i przyprawy z kilku stron świata. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się przede wszystkim w jaki sposób należy przygotować znane produkty, aby uzyskać zaskakujący efekt gotowego dania.

Na zajęciach zaprezentowano potrawy, które znalazły się w menu restauracji Aroma. Przyrządzono między innym tatara z łososia. Uzupełniał go ananas z dodatkiem octu z czarnego bzu i miodu oraz fenkuł. Były również małże św. Jakuba ze szpinakiem, solą morką i puree z pietruszki. Zachwycały smakiem i doskonale prezentowały się na stole także krewetki pod różnymi postaciami oraz ryby, jak sandacz czy łosoś.

Pracuję ze szkołami już 10 rok, jesteście chyba najbardziej zorganizowaną grupą jaką miałem pod sobą – a była to duża grupa – zazwyczaj jest 12 – 15 osób. Dziś poszło sprawnie. Dania, które pokazaliśmy są to dania restauracyjne, które nasi goście jedzą. To jesteśmy my, my tak gotujemy – zapewniał szef kuchni.

Najprzyjemniejszą, a już z pewnością najsmaczniejszą częścią warsztatów była degustacja wspólnie przygotowanych specjałów.

Patryk Dziamski w szczególny sposób swoją działalność gastronomiczną kieruje do szkół gastronomicznych. Swoją postawą chce zachęcać innych doświadczonych kucharzy do większej aktywności w rozwój młodzieży. Młodych ludzi z kolei do pracy w kuchni, czego mogli doświadczyć biorący udział w warsztatach uczniowie.

To nie koniec kulinarnych inspiracji. Młodzi kucharze kolejne doświadczenia będą zdobywać już niebawem, bo na początku marca. Tym razem w kuchni i na stole królować będą słodkości.


Tagi: , ,

« Luty 2020 » loading...
P W Ś C P S N
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
pt 28

Kino TUR. Tajni i fajni

28 lutego - 2 marca
pt 28

Kino TUR. Gorący temat

28 lutego - 2 marca
pt 28

Malanów. Podaruj życie, oddaj krew

28 lutego godz. 08:00 - 12:00

Dodaj firmę do katalogu

Portale społecznościowe

Kontakt z Turek24

 email: redakcja@turek24.com.pl

tel. kom. 502 390 836-7

Wydawca: Kontur Media sp. z o.o.