Święto plonów u mieszkańców gminy Przykona

Przykona. Dożynki gminne 2019

Rolnicy z gminy Przykona na doroczne święto plonów umówili się tym razem w Boleszczynie. Główne uroczystości połączone były z dziękczynną mszą świętą, korowodem dożynkowym z wieńcami, chlebem, owocami i warzywami. Wydarzenie obchodzone w poszanowaniu tradycji i ze świadomością, że wszyscy korzystają z efektów rolniczej pracy

“To co pługiem zaorzesz, to co ręką zasiejesz, wzrośnie w twoją ojczyznę, wzrośnie w twoją nadzieję…” tą pieśnią wykonaną przez zespół “Zgoda” witano uczestników przykońskich dożynek. Na święto plonów zjechali rolnicy z całej gminy. Przywieźli chleby z tegorocznej mąki oraz wieńce uwite z zebranych zbóż i kwiatów, które wzięły udział w konkursie na najpiękniejszy wieniec dożynkowy. W tym roku pierwsze miejsce przypadło gospodarzom imprezy, delegacji z Boleszczyna. Symboliczny bochen chleba na ręce włodarza przekazali zaś starostowie Daria Zalas oraz Krzysztof Kliber.

Rok trudny dla rolników

Ten rok nie był łaskawy dla wielu rolników. Panowała susza, która spowodowała ograniczenie plonów. Dlatego szczególnie ważne było podziękowanie rolnikom za ich pracę.

Obchodzimy dzisiaj gminne święto naszej ziemi. Przeżywamy wspólnie ten wyjątkowy ten wyjątkowy, świąteczny rolniczy dzień, który stanowi wyjątkową okazję, by pokłonić  się i podziękować rolnikom, ogrodnikom, sadownikom oraz pszczelarzom za codzienny trud, za chleb powszedni.  Rolnictwo jest dziedziną trudną i wymagającą, kształtowaną dziś przez nowoczesność i postęp, ale także zależną od warunków atmosferycznych, wpływających na wielkość plonów, co szczególnie odczuliśmy w bieżącym roku –  mówił w swoim okolicznościowym wystąpieniu wójt Mirosław Broniszewski.

Podkreślił, że w tym  roku pogodna nie szczędziła przeciwności, susza która dotknęła przykońskich rolników objęła prawie 500 gospodarstw rolnych. Natomiast składając podziękowania instytucjom za współfinansowanie przedsięwzięć na terenie gminy apelował o wsparcie i pomoc w realizacji w najbliższych latach projektów łagodzących skutki wygaszania przemysły paliwowo-energetycznego.

Na stołach tradycyjne jadło

Mimo suszy i trudnego lata dla rolników nie zabrakło wybornych potraw na dożynkowej biesiadzie. Najwięcej emocji podczas tegorocznych dożynek wzbudzi konkurs na najlepsze “Tradycyjne Jadło Regionalne”. Do konkursu zgłosiło się osiem kół gospodyń wiejskich i sołectw. A wszyscy ci co skosztowali potraw przekonali się, że mieszkańcy gminy potrafią gotować i mają się czym pochwalić. Pomysłów bowiem na to, czym zaskoczyć konkurencję nie brakowało. Sołectwo Gąsin postawiło na chłopski garnek, a z kolei Bądków Drugi kusiło ciastami i żurkiem. Na stoisku Psar skosztować można było ziemniaczków w mundurkach z gziką. KGW Rogów częstowało leczem z mięsem i cukinią. Natomiast u gospodyń ze Smulska można było skosztować tradycyjnej pajdy chleba ze smalcem oraz soczystej szynki z udźca. Wyborny gulasz z kaszą był zaś daniem popisowym KGW Przykona. Gospodynie z Radyczyn zapraszały na pierś z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami, naleśniki z mięsem oraz placki ziemniaczane z gulaszem. A po sąsiedzku swoje zwycięskie danie zaprezentowało KGW z Lasek. To właśnie śledziówka z ziemniakami podbiła podniebienia przykonian.

Po południu uczestników dożynek zabawiała kapela “Z Szaconkiem”.

 


Tagi: , ,

« październik 2021 » loading...
P W Ś C P S N
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Dodaj firmę do katalogu

Portale społecznościowe

Kontakt z Turek24

 email: redakcja@turek24.com.pl

tel. kom. 502 390 836

Wydawca: Kontur Media sp. z o.o.