Podczas VIII Ogólnopolskiego Zjazdu Kół Gospodyń Wiejskich i innych organizacji kobiecych z terenów wiejskich zespół RAZEM z gm. Brudzew wziął udział w konkursie kulinarnym na potrawę z kapusty oraz najlepsze ciasto. Uznanie jury zdobyła surówka „modra”, którą wykonała Anna Rosiak. Gospodyni zajęła również VI miejsce w kategorii ciasta za pączki, a wyróżnienie trafiło do Haliny Pietruszki, która przygotowała ciasto z brzoskwiniami.
Przepisy na nagrodzone oraz wyróżnione potrawy i ciasta:
Zalewa:
Zalewę zagotować, zalać kapustę i ułożyć w słoiki. Przechowywać w lodówce do miesiąca.
Przepis na pączki Anny Rosiak znajdziecie w artykule Tłusty czwartek tuż tuż. Mamy sprawdzony przepis na pączki!
Ciasto z brzoskwiniami
Biszkopt:
Biszkopt z czekoladą:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, proszek i mąkę.
Masa:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka dodać cukier i mąki oraz żółtko, wymieszać i dodać do gotowanego mleka. Zimny budyń utrzeć z margaryną.
Dodatkowo:
Galaretkę rozpuścić w 2 szklanki wody dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wlać tężejącą galaretkę na biszkopt, przykryć biszkoptem z czekoladą. Na to wyłożyć nutellę, potem masę budyniową i drugą połowę biszkoptu jasnego.