Brudzew. Zioła, przyprawy oraz owoce i warzywa w codziennej kuchni

Brudzew. Warsztaty kulinarne

W miniony wtorek, 4 lutego w OSP w Brudzewie odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne w ramach POPŻ 2014-2020 (Podprogram 2019). W warsztatach wzięło udział łącznie 35 osób, pobierających żywność z Banku Żywności w Koninie. Przeprowadzone zostały w dwóch grupach, wpierw osoby dorosłe, a następnie dorośli z dziećmi.

Spotkanie poprowadziła Bożena Palpuchowska przedstawiciel Banku Żywności w Koninie wraz z pracownikiem socjalnym – Iwoną Ruda z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Brudzewie.

Tematem warsztatów było „Zastosowanie ziół i przypraw oraz owoców i warzyw w codziennej kuchni – gotuję ze smakiem i nie marnuję – potrawy z warzyw, naleśniki, ciasta i ciasteczka domowe”. W ramach nich przygotowane zostały potrawy tj. pyrczok, pasta z mielonki, jaj i ogórka, konfitura z czerwonej cebuli, biała kiełbasa w cieście, pieczone pierożki z konfiturą z dyni, naleśniki pizzerskie, makaron z sosem porowo-szpinakowym, bułeczki z kiełbasą, czy pizza domowa. Nie zabrakło także słodkości w postaci domowych ciasteczek z dodatkiem amoniaku oraz czekoladowego ciasta z fasolą. Na zakończenie uczestnicy otrzymali przepisy.

Kolejne warsztaty już w kwietniu. Osoby otrzymujące pomoc żywnościową z Banku Żywności w Koninie i zainteresowane udziałem w warsztatach mogą się zgłaszać do GOPS w Brudzewie.

foto: brudzew.pl


Tagi: ,

« Luty 2020 » loading...
P W Ś C P S N
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
pt 28

Kino TUR. Tajni i fajni

28 lutego - 2 marca
pt 28

Kino TUR. Gorący temat

28 lutego - 2 marca
pt 28

Malanów. Podaruj życie, oddaj krew

28 lutego godz. 08:00 - 12:00

Dodaj firmę do katalogu

Portale społecznościowe

Kontakt z Turek24

 email: redakcja@turek24.com.pl

tel. kom. 502 390 836-7

Wydawca: Kontur Media sp. z o.o.