BlogKawęczynSpołeczeństwoTemat dnia

KGW z Marianowa i Będziechowa nie schrzaniły chrzanu w Chrzanie

To nie był prima aprillis. W sobotę, 1 kwietnia wielkopolskie KGW spotkały się w Chrzanie (powiat jarocińskim), by w konkursie tarcia chrzanu, podtrzymać wielkopolskie tradycje wielkanocne. KGW z Marianowa (gm. Kawęczyn) zajęło drugie miejsce w konkursie na potrawę z chrzanu lub z chrzanem. Z kolei KGW z Będziechowa (także gm. Kawęczyn) zajęło drugie miejsce w konkursie tarcia chrzanu.

Za nami finał konkursu „Tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i Gminę Żerków. Potrawy z chrzanu „królowały” w sobotę 1 kwietnia w Chrzanie w powiecie jarocińskim. W wydarzeniu wzięło udział ponad 100 kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski, które oprócz przygotowania wybornych potraw z chrzanu, rywalizowały w konkursie tarcia chrzanu na czas.

KGW z gm. Kawęczyn rządzą

Doskonale wypadły gospodynie z gminy Kawęczyn. KGW „Marianki” z Marianowa zajęło drugie miejsce w konkursie na potrawę z chrzanu lub z chrzanem, za wielkanocny pasztet z bukietem sosów chrzanowych. Dodatkowo przygotowało na deser schrzanione co nieco.

Z kolei KGW z Będziechowa (gm. Kawęczyn) w głównym konkursie tarcia chrzanu zajęły także drugie miejsce. Gospodynie z Będziechowa utarły 0,452 g chrzanu.

Niemal na każdym wielkanocnym stole gości biała kiełbasa z chrzanem. Dlatego główną ideą spotkania w Chrzanie była popularyzacja chrzanu jako dodatku do wielu potraw. Przy okazji zebrano i udokumentowano wiele lokalnych tradycji kulinarnych, w których chrzan jest nieodłącznym elementem. Samorząd Województwa Wielkopolskiego zachęca do uczestnictwa w tego typu wydarzeniach, które są okazją do poznania bogactwa wielkopolskiej kuchni.

Konkurs na potrawę z chrzanu lub z chrzanem:

  1. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Bukowiec „Ach Te Baby” za Peklowaną karkówkę w sosie chrzanowym z ziemniakami i karmelizowanymi buraczkami (powiat nowotomyski, gmina Nowy Tomyśl);
  2. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Marianki” w Marianowie za Wielkanocny pasztet z bukietem sosów chrzanowych a na deser schrzanione co nie co (powiat turecki, gmina Kawęczyn);
  3. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Godziętowach za Soczyste polędwiczki w sosie chrzanowym z zielonymi kopytkami (powiat ostrzeszowski, gmina Doruchów).

Konkurs Tarcia chrzanu:

  1. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Komorniki nad Męciną (powiat poznański, gmina Kleszczewo) – waga utartego chrzanu – 0,520 g;
  2. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Będziechowie (powiat turecki, gmina Kawęczyn) – waga utartego chrzanu – 0,452 g;
  3. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Augustynowie (powiat słupecki, gmina Zagórów) – waga utartego chrzanu – 0,448 g.

Za zajęcie pierwszych trzech miejsc w konkursach koła gospodyń otrzymały nagrody finansowe. Za I miejsce przyznano nagrodę w wysokości 1.500 zł, za II miejsce 1.300 zł, a za III miejsce 1.000 zł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × cztery =