Turek. Na warsztatach z Janem Nawrockim doskonalili sztukę cukierniczą

ZST Turek. Warsztaty cukiernicze

Parfait z białej czekolady z galaretką z jeżyn i ciastko sacher, domowa chałwa, czy tradycyjny sernik brulle, to niektóre efekty pracy uczniów ZST w Turku, którzy w środę uczestniczyli w warsztatach cukierniczych „Desery klasyczne i monoporcje”. Tajniki tych wyrobów doskonalili pod okiem szefa kuchni Aqua Restaurant Jana Nawrockiego.

Pasjonat gotowania, szef Aqua Restaurant ma za sobą niejedno doświadczenie. Ostatnio swe życie związał się Uniejowem i stworzył hotelową kuchnię od podstaw. W swym projekcie skupia tradycję regionu oraz najlepsze polskie i lokalne produkty.

Zdecydowałem się podjąć to wyzwanie, cała gastronomia Aparthotel to wyłącznie mój projekt. Dostałem wolną rękę, to było dla mnie kluczowe, że mogę tworzyć własną kuchnię – podkreśla Nawrocki.

Młodym adeptom sztuki kulinarnej zaproponował stworzenie trzech rodzai mnoporcji i jednego deseru tradycyjnego. – Cukiernictwo jest bardzo metodyczne, wymaga bardzo wysokich umiejętności organizacyjnych. Kluczowe jest przyszykowanie baz, kremów, narzędzi. Samo już wykańczanie tych deserów nie jest ciężkie – zaznacza szef kuchni.

Podobnego zdania była i sama młodzież. W rozmowie z Turek24, Weronika (16 lat) i Ania (17 lat) podkreśliły – wygląda to na skomplikowane, a szczerze powiedziawszy to jest bardzo łatwe. Jak stwierdziły swoją drogę zawodową już obrały, chcą zostać cukiernikami, a szkolenie pozwoliło im odkryć nowe oblicze tego zawodu. O samym przedsięwzięciu mówiły bardzo entuzjastycznie.

To dla nas coś nowego. Ta technika, to nowoczesne cukiernictwo jest już wprowadzone na rynek cukierniczy. Tego nie było kilka lat temu i dobrze, że się tego uczymy. Tego co za kilka lat będzie na porządku dziennym. Dzięki takim warsztatom już będziemy mieć wprawę i będziemy umiały to robić. Dzięki temu będzie nam łatwiej na rynku pacy – mówi Ania, uczennica II klasy.

Podziwu nie kryły również dla samego prowadzącego warsztaty – ciekawe opowiadał, można było dowiedzieć się coś więcej, nie tylko co było na zajęciach, ale i spoza. Pytaliśmy się o szkołę, co zrobić aby być dobrym cukiernikiem?

On sam z kolei mówił: Na początku było dużo śmiechu, ale jak zobaczyli, co robimy to się bardzo zaciekawili. Jesteśmy pod wrażeniem. Byli bardzo skoncentrowani i cieszymy się, że udało się nam uczniów zainteresować tematem, bo taki był nas cel, żeby sami z siebie wyrazili zainteresowania gastronomią.

Warsztaty realizowane przez ZST w Turku pozwalają nie tylko uatrakcyjnić zajęcia szkolne, ale też dają uczniom możliwość odkrywania własnego potencjału i nabywania nowych kompetencji. Szef Aqua Restaurant, że są otwarci na podobne warsztaty, gdyż zależy jako restauracji i fachowcom aby wspierać lokalne podmioty. Miejmy zatem nadzieję, że było to nie ostatnie takie spotkanie z Janem Nawrockim.


Tagi: , ,

« Kwiecień 2020 » loading...
P W Ś C P S N
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3

Dodaj firmę do katalogu

Portale społecznościowe

Kontakt z Turek24

 email: redakcja@turek24.com.pl

tel. kom. 502 390 836-7

Wydawca: Kontur Media sp. z o.o.