Malanów. „Folwarczanie” na warszawskim festiwalu kulinarnym

Jak już wcześniej informowaliśmy, 09 września w Bydgoszczy, zorganizowany został Ogólnopolski konkursu kulinarny „Bitwa regionów – bitwa na smaki”, podczas którego Stowarzyszenie Folwarczanie zdobyło wyróżnienie. Dzięki temu oraz na zaproszenie Grzegorza Łapanowskiego – członka jury Stowarzyszenie mogło uczestniczyć i zaprezentować tradycyjną kuchnię wielkopolską w ramach II edycji Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego „Królewski stół”. Festiwal ten, odbył się w Wilanowie w dniach 15-16 września.

Na stoisku akcji „Polska Smakuje” sygnowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, które gościło „Folwarczan”, można było posmakować kuchni regionalnej m.in. kaczych udek z buraczkami, kaczki nadziewanej jabłkami, tradycyjnej sałatki z ziemniaków, pyry z gziką, pasztetu z gęsiny czy wiejskiego masła z białym serem oraz smalcu z wiejskim chlebem i kiszonym ogórkiem. Z ciast serwowany był drożdżowiec i jabłecznik.

Nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem, a potrawy smakowały każdemu odwiedzającemu. Usłyszeliśmy wiele ciepłych słów od gości, a przede wszystkim od Organizatorów festiwalu.
Udział w festiwalu przyniósł nam wiele wrażeń i miłych wspomnień. Czekamy na kolejne kulinarne wyzwania.

B.K.


Tagi: ,

Prosimy oceń artykuł


Kalendarz wydarzeń

« Listopad 2018 » loading...
P W Ś C P S N
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
pt 23

Turek. III Nocny Maraton Pływacki

23 listopada godz. 19:00 - 24 listopada godz. 00:00

Dodaj firmę do katalogu

Kontakt z Turek24

 email: redakcja@turek24.com.pl

tel. kom. 502 390 836-7

Wydawca: Kontur Media sp. z o.o.