Przechowywanie żywności – o czym warto pamiętać?
Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwoli na zachowanie ich smaku, świeżości i wartości odżywczych. Część zbiorów przechowujemy w całości, w stanie świeżym, a część nadaje się do przechowywania w postaci przetworów.
Poszczególne rodzaje produktów wymagają różnych warunków przechowywania. Inne są dla mięsa i jego przetworów, inne dla produktów suchych jak mąka, kasz czy ryż, a jeszcze inne dla warzyw i owoców.
Oczywiste jest stałe kontrolowanie dat ważności do spożycia.
Istnieje wiele czynników, które wpływają na jakość przechowywanej żywności:
- powietrze,
- wilgotność powietrza,
- temperatura,
- światło,
- czas przechowywania,
- drobnoustroje, takie jak bakterie, pleśnie i grzyby,
- higiena, czystość pomieszczenia
Chcesz zachować świeżość, smak i właściwości odżywcze żywności na dłużej – stosuj naturalne metody konserwacji‼️
Wśród najczęściej wybieranych naturalnych metod konserwacji żywności można wymienić m.in.: wędzenie, mrożenie, kiszenie, suszenie, przechowywanie w soli, przechowywanie w oleju oraz pasteryzację.
Dzięki zastosowaniu metod konserwacji żywności można przedłużyć okres spożycia produktów. To świetny sposób, aby ograniczyć ilość niepotrzebnie wyrzucanego jedzenia.
materiał prasowy


