BlogGospodarkaWyróżnione

Przechowywanie żywności – o czym warto pamiętać?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwoli na zachowanie ich smaku, świeżości i wartości odżywczych. Część zbiorów przechowujemy w całości, w stanie świeżym, a część nadaje się do przechowywania w postaci przetworów. 

Poszczególne rodzaje produktów wymagają różnych warunków przechowywania. Inne są dla mięsa i jego przetworów, inne dla produktów suchych jak mąka, kasz czy ryż, a jeszcze inne dla warzyw i owoców.

Oczywiste jest stałe kontrolowanie dat ważności do spożycia.

Istnieje wiele czynników, które wpływają na jakość przechowywanej żywności: 

  • powietrze, 
  • wilgotność powietrza, 
  • temperatura, 
  • światło, 
  • czas przechowywania, 
  • drobnoustroje, takie jak bakterie, pleśnie i grzyby, 
  • higiena, czystość pomieszczenia

Chcesz zachować świeżość, smak i właściwości odżywcze żywności na dłużej – stosuj naturalne metody konserwacji‼️

Wśród najczęściej wybieranych naturalnych metod konserwacji żywności można wymienić m.in.: wędzenie, mrożenie, kiszenie, suszenie, przechowywanie w soli, przechowywanie w oleju oraz pasteryzację. 

Dzięki zastosowaniu metod konserwacji żywności można przedłużyć okres spożycia produktów. To świetny sposób, aby ograniczyć ilość niepotrzebnie wyrzucanego jedzenia.

materiał prasowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × 2 =